İnsan ve para ilişkisini düşünüyorum da herhalde parayı sevmeyen yoktur. Herkes az ya da çok parayı sever. Hatta bazıları taparcasına sever. Sizce para nedir diye bir anket yapsak, parayı sevmeye rağmen verilecek cevaplar: “para elinin kiridir.” “Para kazanmak çok zor.” “Çok para haramsız olmaz.” “Para ile saadet olmaz.” şeklinde olur.
Bu yazıyı hazırlarken internette para ile ilgili söylenen sözlere şöyle bir baktım da gerçekten ilginç sözler söylenmiş. Mesela: paranın öldürdü ruh, Kılıç’ın öldürdüğü bedenden fazladır.” (Walter Scott) “para ile insan ilişkisi aynen şöyledir. İnsan paranın sahtesini yapar, para da insanın.” (Goethe) “Kimse geçmişini geri satın alabilecek kadar zengin değildir.” (Oscar Hilde) “Paranın satın alamayacağı bir şeye sahip oluncaya Kadar zengin değilsiniz.” (Gatth Brooks)
Para, biz insanlar için araç olması gerekirken amaç haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda insanlar kolay para kazanma yollarına başvurmuşlardır. Helal para ve bereketli para kavramları adeta bir kenara bırakılmış, yerini kolay yoldan çok para kazanma almıştır. Oysa yapılan araştırmalar göstermektedir ki, bir para ne kadar kısa yoldan kazanılırsa o kadar çabuk elden çıkar.
Peki insan neden kolay yoldan para kazanmak ister?
Para kazanmanın amacı asli ihtiyaçlarımızı karşılamaktır. Oysa günümüzde esas olan asli ihtiyaçlar değil, tüketim toplumuna uyum sağlamak olmuştur. İnsanlar, ihtiyaçlarını karşılamak yerine toplum tarafından kabul görebilmek için para harcar hale gelmiştir. Para harcamak için kazanmak, kazanmak için çalışmak gerektiğine göre çok para kazanmak için, çok çalışmak gerekir şeklinde bir sonuç çıkıyor, Bu nedenle insanlar, kolay yoldan çok para kazanarak daha fazla para harcamayı amaçlamaktadır.
Aslında, aldığımız her ürün karşılığında para değil zamanımızı harcıyoruz. Çünkü o parayı kazanabilmek için çalışırken zamanımızdan veriyoruz. Sırf moda olduğu için aldığımız ürünleri, modası geçince elden çıkardığımızda zamanımızı elden çıkarmış oluyoruz.